Italiaanse saus gemaakt met gerookte spekjes, champignons, passata en room.
- 125 gr gerookte spekblokjes
- 250 gr Champignons
- 1 st kleine ui in halve ringen gesneden
- 1 teen knoflook fijn gesneden of 1 tl knoflookpuree
- ½ tl verse tijm blaadjes of de helft gedroogd
- 270 ml passata
- 60 ml droge witte wijn
- Zout, peper
- 150 gr pasta b.v. tagliatelle, fettuccine of spaghetti
- 80 ml kookroom
- 50 gr doperwten
- 1 el gedroogde peterselie
- 1 el geraspte Parmezaanse kaas
- scheutje olijfolie
-
Verwarm een braadpan op middelhoog vuur. Bak de spekblokjes gedurende 5-7 minuten. Roer regelmatig door om aanbakken te voorkomen. Haal de spekblokjes met een schuimspaan uit de pan en bewaar op een bordje bedekt net keukenpapier.
-
Kook de pasta volgens aanwijzingen op de verpakking in licht gezouten water. Giet de pasta af, maar bewaar wat van het kookvocht. Roer een scheutje olie door de pasta zodat deze niet aan elkaar gaat plakken.
-
Bak in het achtergebleven vet de champignons tot de champignons mooi gekleurd zijn.
-
Voeg dan de ui, knoflook en tijm toe. Bak het geheel nog een minuut of 6 tot de ui glazig is.
-
Voeg de passata en de wijn toe.
-
Roer goed door en voeg wat zout en peper toe. Laat zachtjes stoven gedurende 10-15 minuten.
-
Voeg de kookroom, pasta, doperwten en het gebakken spek toe aan de saus Roer het geheel goed door elkaar. Breng zachtjes weer aan de kook. Indien de saus te dik is voeg dan wat van het kookvocht van de pasta toe. Voeg niet meer dan 1-2 el. per keer.
-
Haal de pan van het vuur en roer er de peterselie en de Parmezaanse kaas door. Verdeel over de borden.