Eendenborstfilet met chocolade-portsaus
- 3 st eendenborst
- 2 st sjalotten
- 20 gr boter
- 100 gr port
- 100 gr water
- 1 el kalfsfondpoeder
- 5 gr maizena
- 100 gr chocolade puur
- 1 kg aardappelen vastkokend
- 250 gr champignons
-
Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen bijna gaar.
Laat afkoelen.
Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. -
Verwarm de oven voor op 90 graden.
-
Snijd het overtollige vet aan de zijkanten van de eendenborst. Bewaar het vet. Snijd de filets kruislings in aan de vetkant. Bak de filets 3 minuten aan de vetkant en 2 minuten aan de andere zijde.
-
Leg de filets in een ovenschaal en zet in de oven voor een uur. Controleer regelmatig met een kernthermometer. De kerntemperatuur moet tussen de 62 en 65 graden zijn. Mocht de temperatuur bereikt zijn en je bent nog niet klaar met de rest, verlaag dan de oventemperatuur naar 60 graden.
-
Pel en snipper de sjalotjes zo fijn mogelijk. Verwarm in een pan de boter en fruit de sjalotjes. Voeg de port toe en breng tegen de kook aan. Los het bouillonpoeder op in het water en voeg toe en laat 5 minuten zachtjes koken. Voeg de maizena toe en laat even koken onder voortdurend roeren. Voeg de helft van de chocolade in stukjes toe. Laat dit oplossen. Proef de saus en voeg naar smaak meer chocolade toe.