Dit is van oorsprong een Franse recept. Blanquette de saumon
- 6 st zalmmoten zonder vel
- 1 st sjalotje gesnipperd
- 2 st prei (alleen het wit)
- 3 st worteltjes (bospeen)
- 1 st sap van een citroen
- 1 el fijn gesneden peterselie
- 60 gr boter
- 40 cl crème fraîche
- 30 cl groentebouillon
- 2 el bloem
- 2 el franse mosterd
- zout en vier seizoenen peper.
-
Snijd de zalm in blokjes (1,5 x 1,5 cm). Snijd de worteltje in plakjes en kook deze een minuut of 5, Was de prei en snijd in ringetjes. Kook de prei 5 minuten in kokend water.
-
Laat 20 gr. boter smelten in een koekenpan en fruit het gesnipperde sjalotje. Voeg de gekookte worteltjes, prei en de zalmblokjes toe. Bak gedurende 5 minuten. Schep regelmatig om.
-
Smelt 40 gr. boter in een steelpan en voeg de bloem toe. Meng goed door elkaar en laat 2 minuten garen. Voeg de groentebouillon toe en meng goed met een garde.
-
Laat even koken tot het wat dikker is geworden en voeg dan de crème fraîche en de mosterd toe. Voeg de peterselie toe en breng op smaak met zout en de vierseizoenen peper.
-
Voeg het zalmmengsel toe en het citroensap. Meng door elkaar.
Serveer met witte rijst.
-
P.S. Vervang een deel van de zalm met hollandse garnalen.
Dit recept staat al een tijdje bij ons regelmatig op tafel! Zalig gewoon. Ben normaal niet zo gek op zalm, maar dit recept is een aanrader. Ik doe er ook nog wat asperges bij. Als je wat over hebt? De volgende dag in een pasteitje. Ook lekker. Nog bedankt voor dit recept