- 200 gr kippendijfilet
- 125 gr champignons
- 200 gr tomatenblokjes
- 1 st sjalot
- 1 teentje knoflook
- 2 el boter
- 1 el olijfolie
- cognac
- 10 cl witte wijn
- 15 cl kalfsfond
- 1 el fijngesneden peterselie
- zout, peper
- aluminiumfolie
-
Zet alle ingrediënten klaar. Snijd de kippendij in blokjes. Pel en snipper de sjalot en de knoflook. Maak de champignons schoon met een stukje keukenpapier. Snijd het onderste stukje van de steel en snijd vervolgens in plakjes. Snijd de peterselie fijn.
-
Verhit op middelhoog vuur 1 el boter met de olijfolie in een koekenpan. Bak de kipstukjes rondom mooi bruin. Dekipblokjes hoeven nog niet geheel gaar te zijn. Haal de pan van het vuur.
-
Zet de afzuigkap uit. Giet een scheutje cognac in de pan en steek deze aan. Laat geheel uitbranden. Haal de kip uit de pan en bewaar op een bordje en dek af met aluminiumfolie.
-
Verhit het restant van de boter in de koekenpan en fruit de sjalot. Voeg de champignons toe. Doe de stukjes kip terug in de pan samen met de tomatenblokjes, de knoflook en wat zout en peper. Voeg 3 cl. cognac, de witte wijn en de kalfsfond toe. Dek de pan af en laat nog 10 minuutjes zachtjes stoven.
Proef en breng eventueel verder op smaak met wat zout en peper.
Verdeel over de borden en garneer met de peterselie.
Geef er rijst of gebakken aardappels bij.
-
Wil je dit recept voor een groter aantal mensen maken, gebruik dan een hele kip en snijd deze in 8 stukken. Laat de niet de pan nog 10 minuten zachtjes stoven maar minimaal nog 30 minuten tot de kip gaar is.