- 1 kg varkensfilet uit de rug gesneden
- 34 gr colorozozout
- 3 gr vitamine c
- 15 gr rietsuiker
-
Zet alle ingrediënten klaar.
-
Meng het zout, met de vitamine en de rietsuiker. Smeer het vlees in met het mengsel.
-
Vacumeer het ingewreven vlees. Leg het vlees gedurende 7 dagen in de koelkast. Keer het dagelijks zodat het zout door het hele vlees kan trekken.
-
Haal het vlees uit de vacuumzak en spoel af onder koud water. Droog het vlees af met keukenpapier. Leg het vlees onafgedekt op een rekje in de koelkast gedurende 24 uur.
-
Leg het vlees op het rekje in de rookoven en rook met b.v. appelhout tussen de 90 en 100° tot er een kerntemperatuur van 63° is bereikt. Gebruik hiervoor een kernthermometer. Ik gebruik een elektronische die ik op afstand kan uitlezen op mijn telefoon.
-
Op de foto zie je het verloop van de temperatuur tijdens het rookproces.
-
Haal uit de oven en laat afkoelen. Ik heb hem daarna op de snijmachine in dunne plakjes gesneden voor op een tapasplank of voor op de boterham.