- 500 gr bloem
- 2 tl bakpoeder
- 160 gr witte basterdsuiker
- 70 gr bruine basterdsuiker
- 270 gr koude boter
- 15 ml melk
- 1 st ei
- 2 el speculaaskruiden
- 250 gr amandelen
- 250 gr suiker
- 1 st eiwit
- plastic folie
- staafmixer met bakje
- bakvorm 21 x 21 cm
- bakpapier
- 1 st eidooier
- scheutje slagroom
-
Speculaasdeeg
Maak op het aanrecht een kuiltje in de bloem en strooi het bakpoeder over de bloem. Meng in het kuiltje de boter, witte- en donkere basterdsuiker, melk, ei en de speculaaskruiden met elkaar. Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast.
-
Amandelspijs
Maal de amandelen met de suiker fijn in het bakje van de staafmixer. Voeg het eiwit toe en meng tot spijs.
-
Verwarm de oven voor op 175 ºC. Verdeel het speculaasdeeg in 2 gelijke delen. Vet een bakvorm in en bekleed met bakpapier. Rol het deeg uit en bekleed de bodem van de bakvorm met de helft van het deeg. Verdeel het amandelspijs over de bodem en dek af met de rest van het deeg. Meng de eidooier met de slagroom en bestrijk het deeg ermee. Druk de amandelen in vier gelijke rijen in het deeg. Bestrijk nogmaals met het eidooiermengsel.
-
Bak het gevuld speculaas circa 45 minuten in de oven. Laat afkoelen en snijd in 16 gelijke stukken.