- 2 st schouderkarbonaden
- 3 el boter
- ½ tl knoflookpoeder
- 1 tl italiaanse kruiden
- 125 gr champignons
- 1 el bloem
- 40 ml whisky
- 80 ml runderbouillon
- 50 gr crème fraîche
- 2 tl Worcestershire saus
- zout, peper
-
Zet alle ingrediënten klaar. Bestrooi de karbonades met zout, peper knoflookpoeder en de helft van de italiaanse kruiden. Snij de onderste stukje van het steeltje van de champignons en snijd ze in plakjes.
-
Verhit 1 eetlepel boter in een ruime koekenpan en bak de karbonaden aan iedere zijde gedurende 4 à 5 minuten. Dus totaal zo'n 8 à 10 minuten. Haal de karbonaden uit de pan en bewaar ze op een bord en bedek ze met aluminiumfolie.
-
Verhit een tweede eetlepel met boter. Zodra deze voldoende heet is bak dan de champignons. Bak deze zo'n 5-6 minuten. Hal deze ook uit de pan en bewaar op een bordje.
-
Doe de laatste lepel boter in de pan. Wacht tot deze gesmolten is en voeg dan de bloem toe. Roer de bloem goed door de boter en laat deze minimaal 1 minuut mee bakken, zodat de bloem gaart. Voeg nu de whisky toe en roer dit goed door elkaar. Laat dit een minuut zachtjes koken zodat de alcohol verdampt. Voeg dan de runderbouillon toe met de Worcestershire saus en de rest van de Italiaanse kruiden. Voeg dan de crème fraîche toe en roer goed door. Breng op smaak met wat zout en peper. Laat de saus 2-3 minuten zachtjes koken.
-
Leg de karbonades terug in de pan met de saus. Doe ook de champignons terug in de pan. Spatel wat saus over de karbonades en laat nog even doorwarmen. Verdeel de karbonades en de champignons over de borden en spatel de saus erover.
-
Heb je heel erg dikke karbonades, pak deze dan niet in, in de aluminiumfolie maar laat deze nog een minuut of 8 garen in de oven op 175°. In dat geval al vooraf natuurlijk de oven voorverwarmen.