- 4 st steaks van 150 gr.
- olijfolie om in te bakken
- klontje roomboter
- 1 st sjalot fijngesnipperd
- 2 el cognac
- 100 ml kalfsfond
- 100 ml slagroom
- 2 el groene peperkorrels
-
Haal het vlees minimaal een half uur uit de koelkast zodat hij op kamertemperatuur kan komen.
-
Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en voeg het klontje boter toe. Bestrooi de steaks met zout en peper. Bak de steaks om en om tot de gewenste gaarheid is verkregen. Voor mij is dat rosé. Haal de steaks uit de pan en leg ze op een bord en dek ze af met aluminiumfolie.
-
Voeg het fijngesnipperd sjalotje toe aan het braadvet en fruit op laag vuur, totdat de sjalot zacht is. Blus af met de cognac en laat inkoken. Voeg de fond toe en laat voor de helft inkoken. Schenk de room erbij en laat de saus 1 tot 2 minuten zachtjes doorkoken. Voeg de peperkorrels toe en warm even mee.
-
Verdeel het vlees over de borden. Schenk er de saus overheen.
-
Serveer met bv frites en doperwten.