- ¼ st knolselderij geschild en in blokjes gesneden
- 1 st prei wit en groen gescheiden in halve ringen gesneden. Hou het groen van de prei apart.
- 1 st aardappel geschild en blokjes gesneden
- 1 st wortel geschild en in blokjes gesneden
- 1 st ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook gesnipperd of 1 tl knoflookpasta
- 3 st groentebouillonblokjes
- 70 ml mosterdsaus zelfgemaakt of uit fles
- 2 el olijfolie
- 125 gr spekreepjes
- 50 ml kookroom
- 1250 ml water
- zout, peper
- 1 el fijn gesneden peterselie.
-
Maak alle groenten schoon onder de kraan. Giet af.
-
Verhit de olijfolie in een ruime (soep)pan. Bak de groenten op hoog vuur 3 minuten aan. Roer regelmatig om aanbakken te voorkomen.
-
Voeg het water de de bouillonblokjes toe. Breng aan de kook en laat 20 minuten met de deksel op de pan zachtjes koken.
Bak intussen de spekreepjes in een koekenpannetje 4-5 minuten tot ze knapperig zijn.
-
Haal de pan van het vuur en voeg het groen van de prei toe. Roer goed door elkaar.
-
Pureer de soep met de staafmixer tot een glad geheel. Voeg de mosterdsaus met de kookroom toe en roer goed door elkaar. Proef en breng eventueel verder op smaak met wat zout en/of peper.
-
Schenk de soep in de kommen en verdeel de spekjes over de kommen.
Garneer met wat vers gesneden peterselie.