Franse uiensoep
- 500 gr uien
- 50 gr boter
- 1 el bloem
- 1,5 ltr water
- 1 st groentebouillonblokje
- zout, peper
- 4 st sneden stokbrood
- 50 gr gruyère geraspt
-
Maak de uien schoon en snipper deze.
-
Smelt de boter in een stoofpan en voeg de uien toe. Doe de deksel op de pan. Laat gedurende 10 minuten op midden hoog vuur bakken. Regelmatig even doorroeren.
-
Haal de deksel van de pan en laat nog eens 15 minuten op laag vuur bakken tot ze gekarameliseerd zijn.
-
Wanner de uien bruin zijn voeg dan de bloem toe. Even doorroeren. Voeg zout en peper toe.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
-
Voeg het water en bouillonblokje toe. Even goed door roeren.
Laat een kwartiertje koken. Breng op smaak met zout en peper.
-
Schep de soep in kommen. Leg er een plakje stokbrood op en strooi er wat gruyère over. Zet de kommen in de oven en laat gratineren. Dat duurt ongeveer 10 minuten.